Rugbrød med øl,    1 stk. Æltes på maski…

Rugbrød med øl,    1 stk.
Æltes på maskine.

100 g hele eller knækkede rugkerner
1 dl håndvarmt vand
1 flaske maltøl (Guinness gør det også godt)
(tilføjet: 1 spsk Melasses (mørk sirup))
50 g gær
1 spsk vineddike evt. citron
2 tsk salt
300g groft rugmel
ca. 200 g hvedemel
15 g smeltet smør

Udblød rugkernerne i vandet ca. 1 time. Rør øl og gær sammen. Tilsæt vineddike,salt,de udblødte kerner,groft rugmel og hvedemelet. Rør dejen godt sammen.
Lad dejen hæve lunt tildækket i skålen 3-4 timer.
Kom dejen i en smurt form på 1½-2 l og glat overfladen til med dejskraber.
Efterhæves lunt mindst 1 time. Pensles med smør.
Sæt brødet nederst i en 200 gr. forvarmet ovn. Bages ca. en time.
Vend brødet ud af formen og køl det af på en rist.

Hvis det bliver for mørk skorpe, tildæk med stanniol.
Efter afkøling, indhyld rugbrødet i et vådt viskestykke, så det ikke bliver for tørt for hurtigt.

One response on “Rugbrød med øl,    1 stk. Æltes på maski…

  1. Niels Christian

    # (spurgt på facebook) Har du bagt rugbrød? Vi kæmper med det herovre. Hver uge et nyt rugbrødsprojekt…

    #
    Niels Christian Nielsen
    Samme her! jeg har kæmpet med forskellige internetopskrifter indtil jeg klagede min nød til mor, og hun sendte mig opskriften ovenfor. Den er suveræn (jeg har selv tilføjet Molasses, fordi jeg havde meget af det, plus valget af Guinness øll…et.) Det første brød fra mors opskrift var mit første der ikke smuldrede hver gang jeg skar en ny (hestebrødsstr) skive. Første brød var med 2 spiseskeer Mollasses, det var lidt for meget, så det der står til hævning ligenu er med en spiseske molasses. Det skal nydes med den hjemmebagte leverpostej af okselever. (Svinelever er svær at finde…, men HEB har okselever). Desuden hvis i bruger active yeast, altså tørgær, så har jeg en ide om at det skal piskes levende….jeg pisker øl og gær cirka et minut inden jeg tilføjer det resterende.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *